Voor wie?

Het doel van PVB Limburg is bedrijventerreinen in Limburg toekomstbestendig te maken. Met als resultaat een efficiëntere energievoorziening, een betere milieubalans en een sterkere economische infrastructuur. En niet te vergeten een kostenbesparing voor de betrokken bedrijven. Een win-win situatie dus. De SEH-regeling is een subsidie die door een collectief van bedrijven (een hub) kan worden aangevraagd, om gezamenlijk aan de slag te gaan.

Als ondernemer kun je stappen zetten om jouw bedrijf te verduurzamen. Een van die stappen is samenwerken met andere ondernemers op jouw bedrijventerrein. PVB Limburg ondersteunt bij het bundelen van initiatieven en stimuleert de samenwerking tussen bedrijven op bedrijventerreinen en gemeenten. Hierdoor kun je profiteren van gezamenlijke initiatieven en ondersteuning op het gebied van duurzaamheid en energie. Heb je interesse of wil je meer informatie ontvangen? Vul dan het contactformulier onderin deze pagina in. Of neem eens een kijkje op de pagina Energie.

Vijf bedrijven een kabel gedeelde energie

In de Maastrichtse haven slaan Sibelco, Wessem Port Services, Laura Metaal, Lawter en Janssen Grondverzet de handen ineen: ze gaan hun zelf opgewekte zonnestroom delen via een gezamenlijke kabel en slimme opslag.

De techniek is simpel. De uitdaging zit in de samenwerking: afstemming, juridische kaders, financiële afspraken, vergunningen en contracten. Met steun van de provincie, gemeente, Enexis, de bedrijven zelf én een impuls van €1,3 miljoen van het Rijk is onlangs het startsein gegeven voor mogelijk de eerste Maastrichtse energiehub. De samenwerking is onderdeel van de GebiedsGerichte Aanpak om een toekomstbestendig energiesysteem te realiseren. De SIM werkt samen met de Gemeente Maastricht, Zuid-Limburg Bereikbaar én vele ondernemers om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor bedrijfsgroei en verduurzaming in tijden van netcongestie. Lokaal opgewekte energie ook lokaal gebruiken. Slim, duurzaam en kostenbesparend.

Meer informatie

Beleid ontmoet praktijk in Heerlen

 

Donderdag 24 oktober vertrok een bus met diverse beleidsmakers vanuit Utrecht richting het zuiden van ons land. Het gezelschap was door PVB en BTM Parkstad uitgenodigd in Heerlen.

Er werd onder andere een bezoek gebracht aan Transcarbo worden gerecyclede kunststof kozijnen gemaakt. Kay Verkoulen, manager logistiek, vertelt over het proces: een kunststof kozijn heeft een levensduur van minimaal vijftig jaar en kan minstens tien keer gerecycled worden. Het profielsysteem is 100 procent recyclebaar. Ook zijn de processen circulair ingericht: al het zaagafval en reststukken worden gerecycled tot nieuwe grondstof voor de vervaardiging van kozijnprofielen.

Op het dak van de fabriek liggen 1440 zonnepanelen waarmee ze tot nu toe in ruim 50% van de eigen energiebehoefte kunnen voorzien.

Meer informatie

Welke financiële regelingen kunnen voor jou interessant zijn

h2

De Provincie Limburg onderzoekt op welke manier zij de verduurzaming van het midden- en kleinbedrijf (mkb) verder kan stimuleren. Daarom gaat een nieuw ontzorgingsprogramma van start rondom verduurzaming voor kleine mkb-bedrijven.

Meer informatie

Werk je aan innovaties die duurzaamheid en economische groei aan elkaar koppelen? Kijk dan of je een subsidie voor energie-innovatie aan kunt vragen bij RVO:

Meer informatie

Sinds 2011 heeft de Green Deal aanpak 238 groene initiatieven de ruimte gegeven om te groeien. In een Green Deal werken de Rijksoverheid en partijen samen. Denk aan bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden. Met elkaar versnellen zij de overgang naar een duurzame samenleving.

Meer informatie

Door diverse overheden zijn financiële regelingen in werking gesteld die investeringen in onder andere duurzame energiemaatregelen stimuleren. Het Energieloket Limburg geeft je een overzicht.

Meer informatie

Er zijn diverse subsidies om de logistiek van jouw bedrijf te verduurzamen. Van subsidies voor laadpalen tot subsidie voor een emissieloze vrachtauto (vanaf 30 september 2025 aan te vragen). De logistiek makelaars van Logistiekbereikbaar.nl adviseren je gratis welke subsidies voor jou relevant zijn.

Meer informatie

Waar kan ik terecht?

PVB Limburg is een samenwerking tussen de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en het Limburgs instituut voor ontwikkeling en financiering (LIOF). Bedrijven op bedrijventerreinen in Limburg kunnen rekenen op verschillende vormen van ondersteuning bij verduurzaming. Hieronder zie je aan wie je jouw vraag het beste kunt stellen. En twijfel je? Vul dan het contactformulier in aan het einde van deze pagina. Dan helpen wij je bij het vinden van de juiste contactpersoon.

Actueel

Energie
1,3 miljoen euro voor Limburgs Uitvoeringsprogramma Energiehub
Duurzame energie
TNO lanceert project ABLE

Events

 Collectieve Laadpleinen
Kenissessie Collectieve Laadpleinen
21 mei Burgstate Business Centers Roerpoort
Kenissessie Collectieve Laadpleinen

Veel gestelde vragen (staat je vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in)

h2

Dit zijn de doelen:

  • Per 1 mei 2027 is op minimaal 49 Limburgse bedrijventerreinen de organisatiegraad geïntensiveerd en/of verhoogd ten behoeve van de verduurzaming van deze bedrijventerreinen.
  • Gedurende de projectperiode is invulling gegeven aan een Limburgs kennis- en expertisecentrum dat onderdeel uitmaakt van het landelijk 'netwerk van regionale steunpunten' opgezet door het landelijk Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland (PVB Nederland).
  • Per 1 mei 2027 is op minimaal 10 Limburgse bedrijventerreinen een local energy hub en/of collectieve projecten gericht op vergroening en/of klimaatadaptatie gerealiseerd.  

OML kan je helpen met het antwoord op deze vraag. Je vindt hun contactgegevens op deze pagina.

Wij nemen graag contact met je op om hier samen naar te kijken. Vul hiertoe het contactformulier in onderin deze pagina.

Contact

Renée Boesten
Renée Boesten
business developer
+31 6 27 96 60 98
pvblimburg@liof.nl