Circulariteit

De noodzaak is groot

De Oekraïne oorlog heeft ons laten inzien hoe afhankelijk we zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van gas, maar ook in grondstoffen algemeen. Daar willen we vanaf. Vaak begint het met minder virgin grondstoffen of met minder grondstoffen verbruiken die je nodig hebt om je product te maken. Maar als je echt circulair wil worden, moet je producten terugkrijgen om te hergebruiken en een ander business model gaan omarmen.

Welke regelingen of programma's kunnen voor jou interessant zijn?

De partners van shiftLimburg bieden je hulp binnen de circulaire transitie en staan je graag te woord. Maar er zijn ook interessante regelingen en programma's die van meerwaarde zijn in de keuzes die jij wil maken. We lichten er een aantal uit voor je.

CIRCO Hub Limburg

LIOF en Rabobank zijn de oprichters van CIRCO Hub Limburg met als doel: het inspireren en aanzetten tot meer circulaire bedrijvigheid in Limburg.  Gezamenlijk helpen we ondernemers in concrete CIRCO tracks om hun circulaire ambities in de praktijk te verwezenlijken: binnen 7 stappen brengen we je van lineair naar circulair! En laten we je zien dat deze maatschappelijke impact heel goed samen gaat met economisch rendement. In maart start een CIRCO track 'business kansen voor verduurzaming'. LIOF en Rabobank organiseren deze track samen met Land van de Makers deze driedaagse workshop.

Lees meer

Hoe verklein jij je afvalberg?

16 ton per persoon. Dat is de hoeveelheid grondstoffen die in Europa jaarlijks gebruikt wordt. Tien ton daarvan gaat naar structurele zaken (denk aan infrastructuur, huisvesting, duurzame goederen) en zes ton verlaat de economie als afval. In ons huidige economische systeem wordt die gigantische afvalberg alleen maar groter. Bovendien raken tal van grondstoffen uitgeput. Met het Interreg-project From Waste 2 Profit wordt dit probleem aangepakt en krijg jij als ondernemer hulp om via circulair ondernemen jouw afvalberg te verkleinen. 

Wil je meer informatie hierover dan kun je contact opnemen met Juanita Valdivieso van LIOF: juanita.valdivieso@liof.nl

Meer over het programma 'From Waste 2 Profit'

Wat vandaag goed is kan morgen beter!

Zie jij voor jouw bedrijf kansen om bij te dragen aan een duurzaam en gezond voedselsysteem? Met het Business Innovation Program Food (BIPF) helpen we je om scherp te krijgen welke ideeën kansrijk zijn en hoe je deze vertaalt tot concrete nieuwe verdienmodellen voor jouw bedrijf. Het BIPF is speciaal voor ondernemers in de agrofoodsector. 

Wil je meer informatie of wil je aanmelden kan kun je contact opnemen met Sjaak Berden van LIOF: sjaak.berden@liof.nl

Lees hier het verhaal van deelnemer Looop!

Food Waste Challenge

Voedselverspilling in de horeca: het lijkt bijna onvermijdelijk. Iedere horecaondernemer ziet dagelijks halflege borden terugkomen naar de keuken. En dan niet omdat het gerecht niet smaakt, maar omdat de klant om welke reden dan ook niet alles eet. Maar dit heb je toch niet in de hand zou de vervolggedachte kunnen zijn? En als ik hiermee aan de slag ga, levert het me dan ook iets op? Op beide vragen is het antwoord een volmondig JA. En daarvoor is de Food Waste Challenge! Een challenge die de Rabobank en LIOF samen met Wastewatchers organiseren voor de Limburgse horeca ondernemers.

Lees meer

Limburgse Circulaire Innovatie Top 20

Limburgse ondernemers zijn volop bezig met het realiseren van circulaire innovaties. Zoals het opnieuw gebruiken van grondstoffen en afval, waardoor we de aarde niet langer uitputten. Om al deze innovaties op de kaart te zetten, ze structureel in beeld te houden én om elkaar te inspireren wordt de Limburgse Circulaire Innovatie Top 20 voor de tweede keer georganiseerd. De Limburgse Innovatie Top 20 is een initiatief van LWV, in samenwerking met Keyport, Provincie Limburg, LIOF en Rabobank.

Meld je aan!

Lees de inspirerende verhalen van ondernemers!

Vragen of meer weten?

Neem contact op via hallo@shiftlimburg.nl.

No