Slimmer omgaan met energie: WellColl neemt het voortouw in een traditionele branche

Datum van item

8 juli 2025

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

16x bekeken

WellColl is al 75 jaar een vertrouwd gezicht in Zuid-Limburg. Met zes vestigingen en een breed dienstenpakket is het autoschadeherstelbedrijf uitgegroeid tot een voorloper in mobiliteit. Maar achter die sterke reputatie schuilt een stille revolutie: een structurele zoektocht naar minder verspilling en meer energie-efficiëntie.

h2
WellColl

“In onze branche is innovatie geen vanzelfsprekendheid,” vertelt algemeen directeur Vital Verheggen. “Toch willen wij juist het verschil maken door voorop te lopen in duurzaamheid. Niet omdat het moet, maar omdat we erin geloven.”

WellColl is een Limburgse onderneming die gespecialiseerd is in schadeherstel, carrosseriebouw, leasing en camperreparatie. Het bedrijf opereert in een traditionele markt met veel kleine spelers. “Dat maakt grootschalige investeringen lastig. Maar als we de toekomst serieus nemen, kunnen we niet achteroverleunen,” aldus Verheggen.

h2

Perslucht als sluipverbruiker

Een van de grootste eyeopeners voor het bedrijf was het energieverbruik van persluchtinstallaties, een ‘stille grootverbruiker’ in de werkplaats. “Perslucht is cruciaal in ons proces,” legt Geert Hauman, coördinator Proces en Techniek, uit. “We gebruiken het voor de besturing van spuitcabines, voor het spuiten zelf én de hefbruggen. Maar het is ook de duurste vorm van energie.”

WellColl liet het verouderde systeem vervangen door frequentiegestuurde compressoren die zuiniger zijn. Daarnaast werd het hele luchtnet doorgelicht op lekkages. “Dat lijkt misschien een klein detail, maar het effect is groot. Door alles te optimaliseren hebben we het persluchtverbruik aanzienlijk teruggedrongen.”

Lees ook het verhaal van Creemers Compressors

"Op sommige locaties staan wel twintig bruggen die op perslucht draaien. Dan praat je over een serieuze verbruiker."

Geert Hauman

40% minder gasverbruik dankzij slimme innovaties

Niet alleen perslucht kreeg een upgrade. WellColl werkt ook aan forse besparingen op gasverbruik, met name in de spuitcabines. “Dat zijn energievreters,” zegt Geert. “Daarom zijn we overgestapt op luchtdrogende lakken die bij lagere temperaturen uitharden. Dat levert een gasbesparing van 40% op.”

Daarnaast werden de deuren van de werkplaatsen vervangen door snelsluitende poorten om warmteverlies te beperken. Alle verlichting is omgezet naar LED. En er wordt gekeken naar alternatieve warmtebronnen, zoals aansluiting op een regionale biomassacentrale. “Zodra we daar warm water kunnen afnemen, kunnen we nog een grote sprong maken in besparing.”

Data als sturingsmiddel

Wat opvalt bij WellColl is de mate van inzicht. Elk filiaal wordt continu gemonitord op energieverbruik. Geert: “We weten exact hoeveel spuitcabine-uren er zijn per vestiging en hoe het verbruik zich daartoe verhoudt. Zo kunnen we afwijkingen detecteren en processen optimaliseren.”

Ook planning is belangrijk. “Door auto’s slimmer in te plannen in de wachtrij, kunnen we voorkomen dat cabines telkens opnieuw opgewarmd moeten worden. Dat bespaart ook energie. Het gaat niet om één grote ingreep, maar om tientallen kleine schakels die samen het verschil maken.”

Hobbels op de weg

Toch is verduurzamen niet altijd makkelijk. Zo bleek het bij de nieuwste vestiging in Maastricht praktisch onmogelijk om een energiezuinige spuitcabine te realiseren. “Elektrificatie klonk goed, maar de benodigde netaansluiting was simpelweg niet beschikbaar,” vertelt Geert. “Daarom moesten we terugvallen op gas, maar dan wel in combinatie met een slimmere planning en optimale benutting.”

Vital vult aan: “Dergelijke drempels laten zien dat verduurzaming niet alleen een technische, maar ook een logistieke en politieke uitdaging is. Je loopt soms vast op regelgeving of infrastructuur.”

h2

Van early adopter naar koploper

De verduurzamingsslag bij WellColl kwam in een stroomversnelling toen de energieprijzen een paar jaar geleden rap stegen. Toch is het volgens Vital vooral een kwestie van visie: “Wij willen niet afhankelijk zijn van tijdelijke subsidies of verplichte overheidsmaatregelen. We willen zelf het initiatief nemen. Dat betekent investeren in kennis, systemen én samenwerking.”

WellColl werkt onder meer samen met de gemeente, provincie en andere bedrijven in de regio, bijvoorbeeld binnen industrieterreinen of landelijke werkgroepen. “Door ervaringen te delen en profielen naast elkaar te leggen, ontdek je nieuwe kansen. En door voorop te lopen, hopen we ook andere bedrijven in onze branche te inspireren.”

"Wij willen de branche een positief imago geven. En als grotere organisatie kunnen we die rol ook nemen."

Vital Verheggen

Wat levert het op?

De concrete resultaten spreken voor zich: minder gasverbruik, lager elektriciteitsverbruik en een significante CO₂-reductie. Maar minstens zo belangrijk is het bewustzijn in de organisatie. “Duurzaam werken is bij ons geen project, maar een houding,” zegt Vital. “En dankzij collega’s zoals Geert, die telkens die ene vraag extra stellen, blijven we stappen zetten.”

h2
Vital & Geert

Toekomstgericht ondernemen

De komende jaren blijft WellColl inzetten op verduurzaming. “Het is een continu verbeterproces,” zegt Geert. “We willen het gasverbruik nog verder terugdringen, nieuwe technieken blijven testen en slimmer plannen. Elke procent telt.”

Verheggen besluit: “Duurzaamheid vraagt om visie én durf. Door onze schaalgrootte kunnen we nu investeren. Tegelijkertijd willen we ook anderen inspireren. Uiteindelijk doen we dit niet alleen voor onszelf, maar voor een branche die toekomstbestendig moet worden.”

 

Dit artikel is onderdeel van een drieluik over energiezuinig ondernemen, in samenwerking met Creemers Compressors, WellColl en Draline.

h2