Zure matten, ontbijtkoek, brood, bladerdeeg, stroopwafels, spekjes en winegums. In totaal komen 2300 verschillende producten binnen bij Nijsen Company in Veulen (gemeente Venray). Het bedrijf verwerkt ze tot vee- en mengvoer en is daarmee grotendeels circulair. Toen het familiebedrijf in 1938 werd opgericht, zette het tarwe en granen om naar voeding voor koeien, varkens, kippen en geiten. Directeur John Geurts kwam in 2013 bij het bedrijf. John heeft een bijzondere visie voor onze provincie: „Limburg kan het Piëmont van Nederland zijn.”
Artikel van De Limburger

Wat Nijsen Company bijzonder maakt, is dat het familiebedrijf in de jaren ‘80 begon met het verwerken van reststromen uit de voedingsindustrie. „Ieder plattelandsdorp had destijds een diervoederbedrijf”, vertelt John. “Pierre Nijsen vond dat hij om relevant en winstgevend te blijven moest kiezen tussen steeds groter worden en steeds efficiënter produceren of inzetten op een niche. Hij had de vooruitziende blik dat de landbouw niet zou blijven groeien. Per toeval kwam hij in de reststromen terecht. Een buitendienstmedewerker kwam met een zak bladerdeeg aanzetten van een bevriende bakker met de vraag of het bedrijf daar iets mee kon. Het werd dus de niche.”
Topsporters
Een vraag die John en zijn collega’s vaak krijgen, is of die reststromen wel goed zijn voor de dieren. Zure matten en winegums staan niet bepaald bekend om hun gezonde eigenschappen. “Varkens mogen net als wij niet te veel suiker. Maar we halen de voedingsstoffen uit de reststromen en op die manier krijgen de dieren een afgewogen menu. Mijn collega’s zijn experts in welke voeding een varken op welk moment nodig heeft en we zorgen voor de goede samenstelling van vetten, suikers, koolhydraten en eiwitten. Qua voeding kun je onze varkens vergelijken met topsporters op weg naar een topprestatie.”
Ons kent ons
John begon in 2013 bij Nijsen. Hij was blanco in de agrarische sector. „Ik ben bedrijfseconomisch opgeleid en werkte voorheen bij internationals als Philips en Stork. Later ging ik juist bij familiebedrijven werken en die pasten beter bij me. Bij Nijsen ging de toenmalige algemeen directeur weg. Ze zochten iemand om het bedrijf op de rails te houden tot de zoon van Pierre die taak op zich nam. Maar de zoon ambieerde een andere functie en ik bleef. Met veel plezier. Circulariteit en duurzaamheid waren in opkomst en wij bedachten dat we op die wind konden meevaren. De combinatie van bedrijfseconomie en duurzame impact spreekt me heel erg aan.” John is trots op het bedrijf. Van de 125 personen komt 80 procent uit een straal van 15 kilometer. „Veel medewerkers komen uit de agrarische sector en hebben een bijbehorend arbeidsethos: mouwen opstropen en ervoor gaan. Veel mensen zijn lang in dienst, waardoor er ieder jaar wel jubilarissen zijn. Er werkt hier zelfs iemand die pas na zijn pensioenleeftijd bij ons kwam en de 12,5 jaar al heeft volgemaakt. Het ons kent ons maakt het hier extra leuk. Ik ben 62 en ook nog lang niet van plan om te stoppen.”