
Slotsymposium 'Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!'
Groente en fruit zijn gezond, dat is bekend. Ze zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Toch lukt het de meeste mensen nog steeds niet om er voldoende van te eten. Een van de oorzaken daarvoor is dat er weinig kennis bestaat over de inhoudsstoffen in groenten- en fruitsoorten en hoe deze bioactieve stoffen de gezondheid van de mens beïnvloeden.
Meer dan een zeer algemeen advies om meer groenten te eten is daarom niet mogelijk. Uit gedragsonderzoek is gebleken dat algemeen advies, in tegenstelling tot gepersonaliseerd advies, nauwelijks effect heeft In het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ is vier jaar lang onderzoek gepleegd door wetenschappers, studenten en bedrijven. Dit onderzoek heeft verrassende nieuwe inzichten opgeleverd over bioactieve stoffen in groenten en fruit.
Benieuwd naar deze veelbelovende resultaten? Of meng je je graag in de discussie hoe ondernemers en wetenschappers met de resultaten uit dit project aan de slag gaan om Nederland gezonder te maken?
Kom dan naar het eindsymposium ‘Op weg naar de échte waarde van groenten en fruit!’ Alle onderzoeken passeren de revue: wat is er onderzocht, wat zijn de resultaten en hoe kunnen we daar, vanuit de tuinbouw, de gezondheidszorg en de maatschappij, verder mee?
Programma
12:30u Inloop met lunch 13:00u Welkom door Herman Peppelenbos, projectleider Waarde(n) van Groenten en Fruit
13:05u Welkom en introductie Brightlands Campus Greenport Venlo door Birgit Teunissen 13:15u In coronatijd nam de vraag naar groenten en fruit toe. Hoe ziet het koopgedrag van de Nederlandse consument van groenten en fruit eruit nu de coronamaatregelen zijn verdwenen? Zijn er verschuivingen in het assortiment en welke factoren spelen een rol? - Wilco van den Berg, Groentenfruithuis 13:45u Een nieuwe methode om inhoudsstoffen te meten. - Tamara Verhoeven van HAS Hogeschool 14:15u Een nieuwe benadering van gezondheidssclaims voor versproducten – door Hidde van Steenwijk PhD kandidaat aan de Universiteit Maastricht 14.45u Pauze 15:00u Gezondheidswaarde en gedrag. Hoe kan de kennis uit het project WvGF bijdragen aan de waardeperceptie van groenten en fruit? En (hoe) kan het helpen bij verandering van eetgedrag? - Coosje Dijkstra, Assistant Professor at Vrije Universiteit Amsterdam
15:30u Paneldiscussie - What’s Next? Hoe kunnen ondernemers en wetenschappers met de resultaten uit WvGF aan de slag om Nederland gezonder te maken? Panel bestaande uit: Rob Baan, Wilco van den Berg, Coosje Dijkstra, Danielle Bruin 16:00u Wrap-up door Herman Peppelenbos 16:10u Netwerkborrel en bedrijvenmarkt 17:15u Einde
Aanmelden
Meld je aan voor dit event via de onderstaande button!